6 Kasım 2015

Seri Üretim


Penye açık ara dikmeyi en sevdiğim kumaş kesinlikle. Hatta overlok makinası almadan önce bile, ne kadar zorlansam da çok severdim. Birkaç yıl öncesine kadar kumaşçılarda, pazarlarda düz renk penyeler bile zar-zor bulunurdu. Neyse ki artık çok fazla renk ve desende bulma imkanı var.

Geçen ay idrar yollarını üşüten oğlum altına kaçırmaya başlayınca, evdeki pijama altları yeterli gelmemeye başladı. Ben de elimdeki penyelerden birkaç tane dikeyim dedim. Evet, biraz abartmış olabilirim! Tam 6 tane diktim, bir aydır giyiyor oğlum, yıkamaktan eskidiler bile ;))

Önce kumaşları yazayım, merak edenler olacaktır. Kırmızı olan hariç, diğerleri Baykumaş'tan. Hatta ilk pijamanın kumaşını hatırlarsınız, oğluma ve yeğenime pijama takımları dikmiştim geçen yıl. Füme olan da uzun zamandır elimde. Ama Mickey'li penye son gelenlerden. Hala vardır muhtemelen. 6 numaralı kumaşı İnstagram'da @kumask adlı kullanıcıdan aldım. İnanılmaz renk ve çeşitlilikte penyeleri var, mutlaka bakılmalı. Bu arada kendisiyle bir sponsorluk ilişkim yok.


Gelelim dikişine... Bu altı pijamanın biçkisi ve dikişi toplamda üç akşam 1-1,5 saat makina başına oturmamla bitti. Oğlumun giydiği pijamalarından birini kalıp olarak kullandım. hatta kalıbı daha sonra da kullanmak üzere bir kağıda aktardım. Yanlarda dikiş olmayan bir kalıp oluşturdum, toplam iki parçadan oluşuyor. Gerçekten çok pratik ve hızlı oluyor. Merak eden olursa, kalıp aşaması için de bir post hazırlarım.

Tüm dikişler overlokla, ama overlok makinası şart değil. Esnek dikiş ve çift iğne ile de halledilir. Beline lastik, paçaları da içe kıvır dik, bitti gitti!


Hatta eşim "ben bunların önünü-arkasını ayıramıyorum" dediği için bir tanesinin arka bel kısmına bir parça biye bile diktim etiket niyetine. Diğerlerine de yapmalı aslında.

Kış için kendime de birşeyler dikiyorum yavaştan. Aslında istediğim tarzda, özellikle triko kumaş eksiğim var. Ama bir süredir kumaş detoksundayım. Dolap biraz ferahlayana, ben kumaşlardan sıkılmadan aklımdakilerin birazını dikene kadar da almayacağım sanırım. 

Bol dinlenmeli, hobilerle dolu bir haftasonu olsun hepiniz için...

17 yorum:

  1. Bu arada şaka maka bende dolap detoksuna girdim. Bunu daha önce yapmalıymışım kesinlikle. Bitmek tükenmek bilmez kumaşım var. Yaman pantolonlarını güle güle güzel günlerde giysin sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumaş almıyorum derken, arkadaşlardan hediye kabul etmiyorum demedim tabii ;DD dolap detoksu yaparkengözden çıkardıklarına talibim valla! hatta birbirimizin dolabını karıştırıp hediyeleşelim bi ara :))

      Sil
    2. öhömmm seyyyy, bende katilabilirmiyim bu dolap eselemeye:)) Hepsi cok guzel olmuslar ve ben o ayrintili kalibin yayinlanmasina talibim. ;)

      Sil
    3. ayy, ne güzel olur! gelsen de neşenden faydalansak biraz :DD

      Sil
  2. ayyyy yaaa kalıbı çok merak ettiimmmm, önünü arkasını nasıl ayarladın? ay lütfen paylaş lütfen :) Hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık. Güle güle giysin delikanlı. Bende bu aralar pijamaya takmış durumdayım acilen kumaş almam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalıbı tekrar çıkarıp fotoğraflarım canım senin için. pratik bir yöntem, işine yarar kesin :))

      Sil
    2. çok sağolasın canım ya zahmet vereceğim sana ama çok işime yarayacak emin olabilirsin ;) kendime pijama kesecektim senin bu yöntemi duyunca bekleyeyim dedim :) ama benim için acele etme sakın :))

      Sil
  3. O zaman demek ki ben evde ki penye kumaşlarımı alıp sana geliyorum diyecektim ki sonra aklıma sizin için organize edeceğim sonbahara elveda organizasyonunda sen bana penye dikmeyi öğretebilirsin . Evet sayende çok fazla şey öğreniyorum dikiş adına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak bu güzel fikir, "Overlok Makinasız Penye Dikişi" olsun bir sonraki partinin konsepti. ben yanıma gerekli malzemeleri de alırım size göstermek için. hadi tarih belirleyelim! ben 22-29 Kasım dışında burdayım.

      Sil
  4. Ya ne güzel olmuşlar ellerine sağlık bazı işler böyle su gibi akıveriyor yaparken hiç zorlanmadan bazen de takılıp kalıyor eline bir türlü bitmiyor...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen, böyle hızlı biten işler de motive ediyor insanı gerçekten ;))

      Sil
  5. Ne güzel görünüyorlar ,çeşit çeşit giysin yakışıklı :) ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, bel kısımlarını hangi aşamalarla yapıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önce lastiği uçlarından dikiyorum, sonra bel kısmına esneterek dikiyorum, overlok ile. son olarak da lastiği içte kalacak şekilde katlayıp üstten makina çekiyorum. umarım anlatabilmiş,mdir :))

      Sil