6 Şubat 2013

Uyku Düzeninde İki Yaş Krizi


Yaman doğduğundan beri uyumayı pek istemeyen bir çocuk. Daha doğrusu akşamları erken uyumayı istemiyor. Gece geç saatte yatmak, sabah da geç uyanmak istiyor. Tam gece tipi yani. Babasının uyku düzeni de öyle olduğu için genetik muhtemelen. 

Şimdiye kadar fazla zorlanmadan idare ediyorduk durumu. Sabahları 08.30-09.00 gibi uyanıyor, akşam 22.00-23:00 arası uyuyordu. Fazla zorlamıyorduk biz de. Ama işin içine iki yaş dönemi inatlaşmaları girince bizi tüketmeye başladı bu durum. Artık akşamları uyutmak bir kriz haline gelmeye başladı. Uyku saati yaklaşınca eşimle birbirimize yalvaran gözlerle bakar olduk; "n'olur bugün sen uyut!" diye. Çünkü çok uykusu varken bile, ne zaman uyutmak için odasına götürsek, ayaklanıp koşturmaya başlıyor, oyuncaklarıyla oynamak istiyor. Tekrar yatağına koyunca hırçınlaşıyor, uykusu iyice kaçıyor o zaman. O geç yattıkça hem bize hiç vakit kalmıyor, hem de kalan vakitte birşeyler yapmaya çalışınca geç uyuyor, ertesi gün işe yorgun gidiyoruz.

Bir süredir uyku düzenini nasıl sağlarız diye okuyup araştırıyordum. Ama önerilen yöntemlerin çoğu bizim çocuk yetiştirme tarzımıza uymuyor maalesef. Bizim kültürel yapımız çocuk yetiştirmede katı kuralları kaldırmıyor çünkü. Sonuçta hangimiz çocuğu ağladığında hemen kucaklamıyoruz ki? Bu durumda yatağına bırakıp ağlatmak, en azından benim için, pek uygun bir yöntem değil kesinlikle. Zaten çoğu uzman belirli bir yöntemden çok, çocuğa bir rutin oluşturmayı öneriyor. Hatta neredeyse sihirli bir kelime bu "RUTİN". Sanırım bizim de yapabileceğimiz bu, uyku saatlerini belli bir düzene oturtmaya çalışmak.

Bunu daha önceleri de birçok kez denedik aslında. Ama haftasonu sabahları geç uyanmalar, seyahatler, akşam gezmeleri... Düzeni bozacak birşeyler çıkıyor mutlaka. Zaten bizim oğlan da eski düzenine(!) dönmek için fırsat kolluyor. Ama dünkü krizden sonra, bu kez daha kararlı bir şekilde yeniden denemeye başladık. Çünkü dün gecemiz tam bir kabustu! Saat 23:00'ten 01:00'e kadar uğraştık bizimkini uyutmaya. Evet uyuduğunda saatler tamı tamına 01:00'i gösteriyordu! Biz de hayli gergin ve tükenmiştik haliyle.  Gece de birkaç kez uyandığı halde, ki normalde hiç uyanmaz, sabah erken kaldırmaya karar verdik. Sabah 08:00'de uyandırdık. Öğle uykusunu da 12:00-01:30 arası uyudu. Ve nihayetinde saat 21:30'da resmen sızdı. Şimdi bu saat aralığında bir rutin oluşturmaya çalışacağız. İşimizin çok zor olduğunu biliyorum. Ama uğraşmaya devam. Hem oğlumuz hem de kendimiz için.

Amma uzun yazı oldu, ne çok dolmuşum bu konuda meğer! Buraya kadar gelebilen olduysa, önümüzdeki günlerde gelişmelerden haberdar edeceğim. İyi geceler...

14 yorum:

  1. Ay inanmazsınız aynı şeyleri yaşıyoruz.Kızımı gece saat 01.00' de zorla uyutuyoruz,sabahları saat 10.00'da uyanıyor.Tabi geceleri birkaç defa uyanmasını ve tekrar uyutmak için saatlerce uğraştığımı saymıyorum bile.Sanırım bende sabah erkenden uyandırmalıyım.Gece uyumadığı için sabah 10 a kadar uyumasına karşı koymuyorum.Ama bir düzene oturtmak şart gerçekten.Hepimiz tükendik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önceleri ben de kıyamıyordum sabah uyandırmaya. ama böyle de olmuyor. deniyoruz bakalım..

      Sil
  2. uykuda rutin oluşturamayanlardanız bizde.ne hissettiğinizi benden iyi anlayan yoktur herhalde.size kolay gelsin:))gelişmeleri merakla bekliyorum:))

    YanıtlaSil
  3. Aynı sorun bizde de var maalesef. Hatta bazen saat 02:00 de bile uyuduğu oluyor. Öğlen uykusunu erken uyusa da ya da öğlen bile uyumak istemediğinde akşam saatlerinde uyuyor, sonra da gece uyumak bilmiyor. Bugün de durum böyle ve şu an uyanık. Ne zaman uyur bilemem.. ( ne kadar çok uyumak sözünü kullanmışım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen, bizimki de. gündüz uyumazsa akşamüstü uyuyor. bu kez de bütün gece uyanık dolaşıyor. bakalım oturtabilecek miyiz düzeni.

      Sil
  4. zor bir süreç belki sabırlar zorlanıyor ama kararlı olursanız eğer kısa sürede alışılıyor. Bizim uyku sürecimizi yazdım müsait olduğunda bakarsın, hala daha inatlaşmalar olmuyor mu tabi ki oluyor ama arada :)) o kadar da olsun akşam 10 u geçirmemeye özen gösteriyorum sekiz buçukta mutlaka yatağa giriyoruz bende yanında:))

    http://defneada.blogspot.com/2012/12/uyku-surecimiz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okudum senin yazını da. bizimki değil şarkı, masal, azıcık konuşsak hemen ayılıyor. uyutmaya gidince sessizce yanında duruyoruz sadece. bu arada dünya güzeli bir kızın var, allah bağışlasın :))

      Sil
  5. evet rutin önemli ve bu yolda devam et bence.Bizde de aynı durum geçerliydi 2 yaşla birlikte iş çığrından çıkmıştı ama bir kaç akşam ısrarla aynı saatleri tututrunca rayına oturdu uyuma saatleri.GEçiş dönemi biraz sancılı da olsa çocuklar çok çabuk uyum sağlıyorlar.Kolaylıklar dilerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten bu kadar çabuk oluyor mu? umarım!

      Sil
  6. Bizde aynı durumdan muzdariptik,bıraksam sabaha kadar oturacak :)1 haftadır alarm kurup saat 8 de kalkıyoruz,millet bana neler diyor 2 yaşındaki çocuğu şimdiden alarmla kaldırıyo diye ama napiyim çokta iyi oldu valla,öğlen 1,5 saat uyuyor ve akşam 9 da uyutmaya başlıyorum 9,30 da uyumuş bizde rahatlamış oluyoruz,biraz kafa dinlemek çok iyi geliyor.Benim tek sorunum yatağında uyutamamam kucağımda uyuyor malesef inşallah onada bi çare bulacaz artık,gelişmeleri merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde de bakıcısı kıyamıyor. ve muhtemelen o da benim hakkımda "despot" diye düşünüyor. ama yapacak birşey yok. kararlı olmak lazım. biz de ilk kez haftasonu saat kurup kalkacağız yarın. hepimize kolay gelsin ;)

      Sil
  7. canım kitap iyi uykular tatlı rüyalar KIM WEST,ÖPTÜM:)

    YanıtlaSil