1 Mayıs 2013

Yeşil Elbise ve Yakaya Bant Geçirme


Nihayet yaza merhaba demişken bu kışlık elbise ile burada olmak tuhaf geliyor. Ama neredeyse 1 ay önce diktiğim bir elbise bu. (Paylaşımda çok hızlıyımdır!) Kumaş en sevdiklerimden; çelik örme penye. Hem kolay biçilip-dikilen, hem de çok dayanıklı bir kumaş. Çok canlı renk alternatifleri de var üstelik. 


Bu elbiseyi dikerken yaka yapımını da paylaşmayı planlamıştım. Daha önce pek çok kez sorulmuştu nasıl yaptığım. Benim çok kullandığım bir yöntem yakayı bant geçirerek bitirme. Pervazdan daha kolay gelmiştir bana hep. Adım adım anlatmaya çalışacağım, işte başlıyoruz...


Yakayı sıfır hizasından (kalıp çizgisinden), hatta bandın kalınlığına göre daha da içerden olabilir, kesiyoruz. Yakanın çevre uzunluğundan 3-4 cm kısa bir kumaş şerit hazırlıyoruz. 1 cm'lik bir bant için 4 cm eninde olmalı.


Bandı ikiye katlayarak yakayla aynı hizada olacak şekilde yüzünden yakaya iğneliyoruz.


Burada dikkat etmemiz gereken bandı biraz esneterek yakaya yerleştirmek. Zaten 3-4 cm kısa hazırlamıştık. Onu yakaya denk gelecek şekilde yerleştiriyoruz yani. 


Sonra da hizadan yaklaşık 0.5 cm içerden çekerek dikiyoruz. Fotoğraflamayı unutmuşum ama en son bandın uçlarını birleştiriyoruz.


Sonra da çevirip üstten incecik makine çekiyoruz. 


İşte yakanın bitmiş hali. Ütüsüz tabii..


Bu da ütülenmiş ve giyilmiş hali.


Kol uçları ve etek ucunu da çift iğne ile bitirdim. Penyelerde çok seviyorum çift iğne kullanmayı. Ama piyasadaki çift iğneler benim istediğimden daha dar aralıklı oluyor. Ama her şekilde çok daha profesyonel bir görüntü veriyor.

Umarım anlatabilmişimdir ve faydalı olmuştur...

EKLEME: Elbisenin modelini yazmayı unutmuşum. Eylül 2012 Burda'dan 123 no.lu tunik kalıbı. Bu model de yormadı sağolsun. Daraltma veya başka bir oynama yapmadım. Sadece boyunu uzattım.

54 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın, ellerine sağlık ve güle güle giy. Şunu fark ettim ki, biz dikişsever blogerlar, birbirimizin yaptıklarından gaza geliyoruz. En azından ben öyleyim. Şimdi gidip dikiş dikesim geldi:) Ama bugün tatil diye bir dişçi randevusu, bir ana-baba ziyareti ve onları gezdirme etkinliği, bir de alışveriş planlamıştım. Naapcan, dikiş dikmeyivereceeeenn. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım, aynen. birileri diktikçe benim de dikesim geliyor hep. ama benim evde 2.5 yaşında ve hala 2 yaş sendromu ile çıldıran bir delikanlı var malum. napacaaan? dikemedin diye kafayı yiyecen mecbuuur!

      Sil
  2. evet çok faydalı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili antigone paylaşımın için teşekkür ederim. Bu kumaşlardan bende çeşitli renklerde aldım. Senden esinlenerek bende dikeceğim inşallah. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglık cok hos olmus.benımde dıkmeye korktugum seylerden bırıdır penye dıkımı.dıktıkce alısırım ınsallah.penyelerden en ıyı dıkılen celık ormelermı acaba baska varmı rahat dıkılen penye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumaşlar konusunda çok detaylı bilgim yoktur. ama tecrübe gereği penyede de jasede de çok esneyenlerini almamaya çalışırım. mutlaka potluk veriyor sonradan. tabii çelik örme penyeyi yazın kullanamamak da eksi tarafı.

      Sil
  5. :) Çok güzel bir paylaşım olmuş bu gerçekten. Ben de bu şekilde yapıyorum fakat kumaşın cinsine göre tek tarafı dikip diğer tarafa çevirip arkadan kıvırarak kenarları tamamen kapattığım da oluyor fakat penye gibi akmayan kumaşlar için ideal ve basit bir çözüm :) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin yaptığın daha düzgün duruyor tabii. ama bu hem kalın kumaşlar hem de benim gibi üşengeçler için ideal ;p

      Sil
  6. çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı olmuş :) Bir gün elbise diktiğimde kesinlikle kullanacağım bu yöntemi :) Elimde çelik örme penyelerim de var. Ben kışın giymek için üstlerine dantel dikerek etek yaparım diye almıştım. Bir nev'i astar niyetine. İşte dikemedim daha , bir sonraki kışa kaldı :D Çift iğne hiç kullanmadım, görüntüsünü seviyorum, bir gün onu da deneyeyim. Teşekkürler arkadaşım. Emeğine sağlık ;) Sana da çok yakışmış ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım. seni de kıyafet dikerken görelim artık ;))

      Sil
  8. teşekkürler çok faydalı oldu

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Bant geçirme anlatımıda benim gibi acemiler için çok iyi oldu, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel anlatmışsınız sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Pratikmis, ama arka yakadaki goruntunun daha iyi olmasi icin, bandi tek kat yakayla ayni hizada dikip, sonra ice kivirip distan tam dipten dikis cekersen hem duzunde dikis olmamis, hem icerdeki goruntu daha guzel, hemde daha profesyonel gorunur kanaatindeyim:)) Guzel gunlerde kullan elbisenin rengi harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok iyi fikir, bir dahakisefere deneyeceğim. teşekkür ederim ;))

      Sil
  12. merhaba ,
    çok faydalı bir yazı olduğunu belirtmek isterim ve teşekkür etmek tabiki.ama beni en çok cezbeden elbisenin modeli oldu. kalıbına ait bilgi verirsen çok sevinirim.
    hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaka yapımını anlatacağım diye modeli yazmayı unutmuşum, hatırlattığın için sağol. şu anda işyerindeyim, akşam evde bakıp yazayım.

      Sil
  13. anlatım da çok güzel olmuş bantta. Bize kursta pervazı öğrettiler bu yolu denemek istiyorum en kısa zamanda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha acemi işi ama çok daha kolay kesinlikle :)

      Sil
  14. Çok güzel olmuş güle güle giyin.
    Yaka bandını verev mi çalıştınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır düz kestim. bant yakadan kısa olduğu ve esneterek dikildiği için derli toplu duruyor zaten verev kesmeye gerek kalmıyor.

      Sil
  15. çok faydalı oldu penye dikerken ilk bakacağım kaynak çok sağolun :)

    YanıtlaSil
  16. faydalı bir anlatım olmuş canım. Renk çok güzel, sana da çok yakışmış, eline sağlık.

    Benim çift iğne aldığım yer numarasının olup olmadığını sorunca bana numarasının olmadığını, standart olduğunu söyledi. Doğru mudur?

    smrdmr.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de başka numarasını bulamadım, aynı cevabı aldım hep. ama bazı bloglarda farklı numaraları olan çift iğneler görmüştüm. araştırmalarım devam ediyor. bulursam hemen yazarım buraya.

      Sil
  17. ellerinize saglık çok şık ve temiz bir çalışma olmuş.anlatım için ayrıca tesekkürler.iğneye gelince bende makinayı aldığımda içinden çıkan çok yakın aralıklıydı fakat hoşuma gitmedi ve daha aralıgı uzun olanından almıştım.banada 2 çeşit oldugu söylendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ben de bir bulabilsem geniş aralıklı olandan!

      Sil
  18. Ben burada cift igne'yi 4 cesit aldim, Turkiye'deki numaralarla farkli oluyor, ama buradakiler 2,5 - 3 - 3,5 - 4 numara diye satiliyor. 2,5 standart, (en dar) 4 en genis aralikli olani. Birde kumas turune gore araligi farkli oluyor. Jarse ve strecler'in ignesi farkli ve araligi 4.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım burada singerin sadece 3 mm ende olanı var :( uyarsa diğer markaları deneyeceğim artık.

      Sil
    2. Benim makinamda singer ama baska markalar uyuyor, sorun olmuyor yani:)

      Sil
    3. diğerlerinin uyduğunu bilmiyordum. süper oldu bu bilgi, çok sağol!

      Sil
  19. iNANILMAZ GÜZEL DİKİŞ DİKİYORSUN ELİNE SAĞLIK ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hala acemiyim aslında. çok teşekkür ederim :)

      Sil
  20. ellerine sağlık tatlım.. özlemişim seni ben yahu !
    diyorumki herhalde yayın yapmıyor :) meğerse izleme listesinden çıkmışım gene :) la ilahe sanırım sürekli kontrol etmek lazımm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen bende de oluyor. "bu kız niye uzun zamandır yazmıyor?" diyorum, bakıyorum yine listeden çıkmışım. zaten teknoloji özürlüyüm. farkedene kadar epey zaman geçiyor :))

      Sil
  21. Zaten dikişlerinizi hep beğenirdim, blog açmazdan önce de hep hoşuma giderdi. Yine harika bir dikiş, harika bir anlatım, ellerinize sağlık. Yeşile bayıldım, çok severim her tonunu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bayılırım yeşilin her tonuna. beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için :))

      Sil
  22. harikasın fobi olmaya başlamıştı bluz falan dikmek çünkü yakayı yapamıyodum çok tşkler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yaka ve kol bitişleri yüzünden dikmek istemezdim hiç. sağolsunlar ben de başka blog arkadaşlarımdan öğrendim bu teknikleri :))

      Sil
  23. Şu yaka işini bi türlü tam anlayamamıştım iyi ki buraya düşmüşüm :)

    YanıtlaSil
  24. ben hala beceremiyorum ama :( yanı evt ılk zamanlardakı gıbı degıl ortaya çıkan seyler.. ama hala yaka ve kollarda cok zorlanıyorum :( sızın anlatımınızla yaka dönmeye calıstım, bu kez de tek fotoraflanmayan bırlesım yerınde zorlandım :( bırde lütfen kol nasıl takılır ısımlı bı post atsanız :)

    emeklerınız ıcın gerçekten cok tsk ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir ara kol takmayı anlatmalıyım gerçekten. hatırlattığınız için teşekkür ederim :))

      Sil
  25. süper güzelmiş bu elbise, ben nasıl görmedim daha önce, bayıldım. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kumaşın pembesi de var, bu kış da onu dikerim heralde ;))

      Sil
  26. Merhaba, yakayı, ölçülü ve düzgün nasıl kesebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben kalıba göre kesip yemek tabağı ile düzeltiyorum sonradan. yaka bandını kastediyorsanız onu cetvelle kesiyorum.

      Sil