18 Aralık 2013

Yurtdışı Alışverişlerinde Vergi Bilmecesi


Sizi bilmem ama ben son zamanlarda sık sık bu şekilde hissetmeye başladım. Sürekli bir soygun, sürekli bir tırtıklanma hali. Neyi neden ödediğimi bilememe durumları...

N'oldu şimdi derseniz; dün işyerime Choies ve Aliexpress'ten yaptığım alışverişlerin paketleri geldi. Zaten daha öncesinde de  güya "kargo bedava" alışveriş yapıyordum. Çünkü her teslimattan PTT 3 ila 5 lira alıyordu. Dün ise inanamadığım birşey oldu. Gelen görevli toplam değeri 30-35 doları geçmeyen iki paket için benden 40 TL istedi. Dün yeni başlayan bir vergi uygulaması olduğunu, ürünler için vergi ödemem gerektiğini söyledi. İçimden küfürler eşliğinde parayı verdim. Aslı astarı nedir bilmiyorum ama eğer bu durum böyle devam ederse yurtdışından alışveriş yapmanın bir anlamı kalmıyor. Yani yurtdışından kozmetik alışverişi yasağında olduğu gibi, yurdum markaları "illa bizden alın, biz sizi kazıklarız" diyorlar.

Henüz bu olayın şokunu atlatamadan, benzeri başka bir olay oldu; babama ufak bir hediye göndermek için kargoya gittim. Ufacık bir paket için benden 15 TL aldılar. Cevap yine aynı "kargo ücretlerine bugün zam geldi". 

Fazla söze de gerek yok aslında durumun özeti yukarıdaki fotoğraftır bana göre. Güzel ülkemde yaşamanın bedeli aralıksız soyulmak ne de olsa...

32 yorum:

  1. 👍Cok haklisiniz. Yorum yapmadan gecmk istemedm

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç, ne choies ne de başka bir firma gönderi yapınca benden PTT ücret hiç talep etmedi. Sana bu ödemene karşı bir belge veriliyor mu ya da imzaladığın yerde bu parayı ödediğine dair bir ibare var mı merak ettim. Çünkü yoksa korkarım PTT görevlileri cebine indiriyor bu ücreti. Söylediğim gibi şimdiye kadar hiç böyle bir şey yaşamadım ve eğer yaşarsam alışverişi elbette keserim. Geçmiş olsun ne diyeyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de görevlilerden şüphelenmeye başladım aslında. paketlerin üzerinde yapıştırılmış makbuzlar oluyor ama, çok dikkat etmiyorum sonuçta. bir dahakine görevliyi biraz sorgulasam iyi olacak...

      Sil
  3. Çok ilginç neye göre istiyorlar, bir makbuz kesiyorlar mı? 75 €'nun üstüne para almamaları gerekiyor. Böyle bir uygulama olsa mutlaka duyulurdu. Tabi doymuyorlar vatandaşı soymaya, paraların nerelere gittiğini gördük, ayakkabı kutularında stoklanıyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paketin üzerinde bir makbuz oluyor. ama ayakkabı kutusu hesabının mı bilmem tabii...

      Sil
  4. Haydaaa nereden çıktı şimdi bu... Hergün yeni bir dert ile karşılaşıyoruz.
    Ben tüm gün işteyim, istediğim ürünlere de yurtdışından daha rahat ulaşabiliyorum.
    Bak akşam akşam nasıl sinirlendim şimdi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdilik anlayabilmiş değilim ama ilk fırsatta PTT'ye uğrayıp öğreneceğim aslını. net bir bilgi alabilirsem paylaşırım.

      Sil
  5. neticede o benzin zamları herşeye yansıyacaktı. ulaştırmanın her ayağı mecbur etkileniyor... hepsi bu gezicilerin suçu! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asıl yılbaşından sonra bir zam bombardımanı bekliyorum ben. hey gidi günler, tıpkı çocukluğumdaki Turgut Amca günleri gibi. o zaman geziciler de yoktu ama...

      Sil
  6. YURTİÇİ KARGOYU TAVSİYE EDERİM DİĞER KARGOLARDAN DAHA UYGUN FİYATLARI.1YIL ÖNCE PTT KARGO İLE KARŞI ÖDEMELİ GÖNDERİLERDE GÖNDERENDENDE ÜCRET ALIYORDU.KARŞI TARAFA KARGO TESLİM OLDUKTAN 15GÜN SONRA SİZ PTTYE GİDİP PARANIZI ALIYORDUNUZ.NE KADAR MANYAKÇA TUTUM YILLARDIR YURTİÇİ KARGO İLE ÇALIŞIYORUM VEDE ÇOK MEMNUNUM.TAVSİYE EDERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef dün minnacık pakete 15 TL isteyen de Yurtiçi Kargo. Korkarım hepsi aynı artık. internet alışverişi ve kargo kullanımı yaygınlaştıkça fırsattan istifade etmeye çalışıyorlar bence.

      Sil
  7. çok kötü bir durum
    Resmen kime ne tuttururlarsa ondan alıyorlar para
    bir benzeri de arkadaşımın basına geldi.
    telefonla aramışlar gümrükten ucret ıstemısler
    sonra bır seyler dılekce falan doldurdu da almadılar para

    romweden alısverıs yapmıştı.

    ben de alı expressden bırseyler alacaktım
    endıse ettım sımdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben işyeri adresi veriyordum, ben olmayınca arkadaşlardan alıyorlardı. şubeden alsam aynı şey olur mu acaba. neyse, öğrenince yazacağım burada.

      Sil
  8. Genel manada sürekli kendimi kaz gibi hissediyorum maalesef:(

    YanıtlaSil
  9. bugünlerde bişeylerin fazlaca garipliğe gittiğini bende düşünmeden edemiyorum....bişiler oluyor ama hadi hayırlısı:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet birşeyler oluyor, anlayamadığımız, sonu belli olmayan...

      Sil
  10. ya bu vergiler nereye gidecek zaten bilemiyorum . çok sinir bozucu bir durum bu,değeri 5 lira olan bir şeye vergisi eklenince 25 lira ödemek insanı boğuyor,yoruyor... gerçekten bilemiyorum nereye gidiyoruz ve bende aldığım en ufak bir şeyde bile büyük miktarda vergi ödemekten bıktım ve her defasında bende kendimi o resimdeki gibi hissediyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nereye gittiği belli, ayakkabı kutularına...

      Sil
  11. Allah allah biz de ali expressten ebaydan birşeyler alıyoruz arada ancak hiç böyle bir sorunla karşılaşmadık. Kargo ücretlerindeki artışı da bilmiyorum işimden dolayı sürekli kargo gönderiyorum gerçi ben ptt ile çalışıyorum yurt içiyle sorun yaşadığım için. bence bu pttnin aldığı 40 lirayı bir araştır soruştur derim ne günlere kaldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka soracağım. sanırım sadece benim başıma gelen birşey bu...

      Sil
  12. resmi makamlardan araştırmak lazım
    ben denk gelirsem soracağım sizler için.

    YanıtlaSil
  13. ne kötü bir haber bu ya!! yollanacak şeylerim vardı..bende bi araştırıyım bakiim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hergün sinir bozucu birşey çıkıyor zaten!

      Sil
  14. Merhaba, en son Firmoo dan gelen gözlük için 3,5 tl sanırım kargo parası istendi. Bende şaşırdım kargo ücreti yoktu dedim, görevlide PTT nin bilmemne ücreti dedi, hatırlamıyorum. Meblağ küçüktü çok da sormadım ama böyle olacaksa cidden alınmaz yurtdışından bişey. Ben de beğendikleri bu ay alayım diyordum ama sonuçta kapıya geldiğinde mecburen sürpriz bir para ödemek istemiyorum, kötü oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benden her seferinde o 3.5-4 lirayı alıyor PTT. ben de sormuştum da anlamsız bir açıklama yapmıştı görevli. ben de "PTT'nin aldığı haraç" olarak yorumlamıştım doğrusu. ama ufak diye diye soyuluyoruz aslında..

      Sil
  15. bende aliexpresten ilk alışverişimi 2 ay önce yaptım deneme olarak 13 dolarlık çarpılmayayım diye ama hala gelmedi 13 dolara şimdi benden 40 tl isterlerse hiç kabul etmem gönderirim valla ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk alışverişte öyle bir sorun olacağını sanmıyorum. bazen 2 ayı bulabiliyor aliexpress'in teslimatı. sonuçta orada çok sayıda satıcı var. ben alışveriş yaparken hızlı kargolayan satıcıları tercih ediyorum.

      Sil