23 Mart 2015

Ütü Masasına Yeni Kılıf - Tutorial


Uzun zamandır ütü masam için kaliteli bir kılıf arayışındaydım. Malum piyasadakiler hemencecik yıpranıyor. Biraz araştırıp fotoğrafta gördüğünüz kılıfı aldım. Ama o da haftasonu telaşlı bir anımda bu hale geldi maalesef. Söylene söylene kumaş dolabımın yolunu tuttum bende. Yine iş başa düşmüştü ne de olsa. 


Aslında kalın, gabardin tarzı pamuklu bir kumaş aradım, şu İKEA tarzı olanlardan. Ama elimdeki kumaşlardan en uygunu bu kot kumaşıydı. Masanın ölçülerinden biraz fazla bir koton kumaş ve 2 metre kadar lastik yeterli bu yenileme için. İşte başladık bile!


Masayı ters şekilde yere yatırıp, dikeceğim kılıfın kalıbını çıkardım. Kılıf kenarlardan içeri kıvrılacağı ve kenarı boyunca lastik geçireceğimiz için 10 cm kadar bir pay bırakmakta fayda var.


Kılıfımızın daha dolgun ve sağlam olması için altına bir keçe tabaka eklemekte fayda var. Ben bunun için eski kılıfın altındaki keçeyi kesip kullandım. Ama keçe bulamazsanız eski kılıfı da kullanabilirsiniz pekala. Kenardaki paylar boşta kalacak şekilde, işaretli çizgiler boyunca keçeyi kumaşa diktim.



Kumaşın kenarlarını da overlokla temizledim.


Sonra kenardaki payları lastik için bir tünel oluşturacak şekilde içe kıvırıp diktim.


Bıraktığım 5 cm kadar bir açıklıktan lastiği geçirdim.


Lastiği çekerek kılıfı büzmeye başladım. Burada lastiği fazla çekmeden, masanın üzerinde son ayarlamaları yapmak önemli. Kılıfı masaya geçirdikten sonra, lastiği biraz daha çekip bağlayabiliriz.


Ve işte yepyeni, havalı mı havalı ütü masamız hazır!


Tutorialimiz bitti, şimdi sırada kamera arkası görüntüleri var...



Benim bu işi evde sessiz-sakin bir şekilde, rahatça yaptığımı sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Çünkü işi oyuna çevirmeye çalışan, sürekli masayı, kumaşı çekiştiren, makasımı alıp kaçan sevgili "asistanım"la birlikte hazırlandı bu çalışma.


"Kaç metre vereyim aplaa?"

33 yorum:

  1. Kılıf çok güzel ama asistan çok daha tatlı. O çoraplarına da bayıldım, ne güzellermiş :) Kedi mi onlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kurbağa sanırım ama Yaman'a göre "köpek balııı!"

      Sil
  2. Şekerim bu asistan olmasa sen zor bitirirdin o ütü masası kılıfını :) İkinizin de ellerine sağlık. Ben her sene bir tane kılıf alıp eskisini sökmeden yenisini giydiriyorum. Zaten 5-6 senede bir de ütü masası değişiyor. Ütülerimse en fazla 2,5-3 sene dayanıyor. Şimdi fark ediyorum ki epey masraflı bir sektörmüş bu ütü işi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bende de durum farklı değil. ütü ve ütü masası dayanmıyor bana. artık herşey çok kalitesiz ve kullan-at zaten.

      Sil
  3. Cok guzel olmus ellerinize saglik aplaaaa:) Asistana gonlum kaydi, ne yapsak ki acep;))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. istediğin zaman gel ısır, mıncır. serbest ;))

      Sil
  4. bende geçenlerde aynı yöntemle kılıfı yeniledim. eskisi çok yıpranmıştı ama yenisi için dışarıda gezmeyede üşenince en kolayı dikeyim dedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle, çarşı-pazar gezip almaktan kolay ;))

      Sil
  5. O küçük asistanı sevsinler.:)) Çok güzel olmuş valla,işte bunun için dikişi seviyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asistanla biraz daha zor oluyor ama evet, ben de bu yüzden seviyorum :))

      Sil
  6. Ahahaha bana da 2 metre kes çoçuum :D kesinlikle çok havalı olmuş bu kılıf , eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık, hem şık hem kullanışlı olmuş!

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, bu konu benim de çok yakındığım bir konudur. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Denim kumaş da çok yakışmış. Ancak beyaz bir kumaş örneğin gömlek ütüleneceğinde o denim kumaşın boyasının çıkması muhtemel değil mi acaba? Kullanımınızda bir sorun yoksa bu teknikle ben de ütü masamı kaplamak isterim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açık renk bir denim olduğu için kullandım ben. koyu bir renk olsa riskli tabii. öncesinde mutlaka yıkamak lazım yine de tabii. şimdiye kadar beyazlar dahil renk verme gibi bir sorun yaşamadım ben. size de kolay gelsin. sevgiler..

      Sil
  9. çok havalı olmuş;) ama asistan harika ..artık bir öpücük hak ediyor ..

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık. Dışarıda boşu boşuna aramışsınız. Bize uygun şeyler pek satılmıyor, satılanlar da mantık dışı fiyatlara satılıyor. Git kumaşların arasına, mutlaka uyacak bir şeyler çıkar. Ben artık öyle yapıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben şimdiye kadar sadece İKEA'da bulabilmiştim koton kılıf. ona da her seferinde 14-15 lira veresim gelmiyor açıkçası. ben de bundan sonra her yıprandığında kendim yenilerim artık :))

      Sil
  11. Çok iyi olmuş gerçekten daha sabit :) Eski kılıfın üzerineyenisini geçirsek kayma yapar mı acaba :) benim yegenim gelince ben de fotoğraf çekerken ççok mücadele veriyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lastiğini iyice sıkarsan kaymaz bence. evet, çocuklarla fotoğraf çekmek tam bir macera. benimki fotoğraf makinamı kırmıştı bir kere, daha 1.5 yaşındayken!

      Sil
  12. Her başarılı modacının arkasında tatlı bir asistan vardır :) canım oğlum hep yardım eder :)

    YanıtlaSil
  13. Her başarılı modacının arkasında tatlı bir asistan vardır :) canım oğlum çok da yardımseverdir :))

    YanıtlaSil
  14. zamanlama muthiş. Tam da benim yeni bir kılıfa ihtiyacım varken. Guzel gunlerde kullan.

    YanıtlaSil
  15. İhi ihi benim ütü masam da arka plandaki çiçeklideki gibi pırtık pırtık oldu, Çok tanıdık bir sahne :D Alacağım da aynı olacak diye hiç içimden gelmiyordu, çok işime yaradı çoook ;) Elinize sağlık. Asistan da tam yemelik canıım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işine yaramasına çok sevindim. sana da kolay gelsin madem ;))

      Sil
  16. Çok eğlenmişsiniz bence kılıfı yaparken. Ben de yapsam bu aralar bir tane fena olmayacak. Telalar bozuyor örtüleri:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaman eğlendi tabii de ben öhhhm öhhhm ;DD

      Sil
  17. Elcin Uyanik
    Bravo diyorum kesinlikle cok ihtiyac olan bir paylasim yapmissiniz cok isime yaradi en kisa zamanda bende yenileyecegim tesekkurler asistanda cok tatli bu arada .

    YanıtlaSil