24 Mayıs 2012

Araba Koltuğuna Kılıf Dikimi-Tutorial


Yaz geldi ya (şu an dışarıda yağmur yağıyor ama bi ara gelecek heralde!), bizim oğlan araba koltuğunda pişmeye başladı yine. Sürekli kafası, sırtı terliyor çocuğumun. Kılıfları çok terletiyor bunların malum. Önce hazır bir kılıf almaya niyetlendim. Ama bana gösterdikleri şey beyaz havlu kumaştan, çok çirkin birşeydi, vazgeçtim. Yine en iyisi kendim dikmek dedim, koyuldum işe. Kumaşımı yine İKEA'nın koton kumaşlarından seçtim.


Orjinal kılıfı kullanmadım kalıp olarak. Bazı yerlerini değiştireceğim için kalıbını kendim çıkardım. Kumaşı tersten üstüne koyup çizerek her parçanın kalıbını aldım.


Dikerken kafam karışmasın diye de üzerlerine yazdım hangi parça olduğunu. 


Birleştirmeden önce dikiş paylarından katlayarak bir de düzden ölçtüm her parçayı. Böylece potluk olma ihtimali de azalıyor.


Önce teyelledim, sonra makinada birleştirdim parçaları. 


Birleştirdikçe yine düzden ölçüp kontrol ettim tekrar tekrar.


Gövde bittikten sonra yan taraflar için siyah penye kullandım, takıp çıkarması kolay olsun diye. Yaklaşık bir karış eninde penyeyi dış kenarı boyunca diktim kılıfa. Sonra kılıfı geçirip fazla kısımları üzerinde kestim. Son olarak da penye parçanın dış çizgisi boyunca lastik geçirdim.


Emniyet kemeri vb parçaların geçtiği yerleri kesip, kenarlarına sürfile yaptım.


Bazı yerlerini de tamamen uydurdum! Emniyet kemerlerinin alt uçları için bağlantı yerlerini açık yapıp, sırta gelen parçayla yan parçayı cırt-cırtla birleştirdim. Böylece çok kolay çıkarılabilir oldu.


Minnoşumun kafası da terlemesin diye baş yastığına da basitçe penye bir kılıf diktim. Yine çıkarılabilir yaptım bunu da.


Ve işte son hali. Artık terlemeden, ferah ferah gezebilecek kuzum.

NOT:Anlatımım yeterince açık oldu mu bilmiyorum. Sorularınız için ben buradayım :))

26 yorum:

  1. çok beceriklisin ..çok güzel olmuş ..

    YanıtlaSil
  2. çok çok güzel olmuş. Puseti değiştiresim var benim yine de, zahmetli bir iş çok iyi halletmişsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. benim aldığım 2. puset bu. ama ikisinden de pek memnun kalmadım. artık pek oturmadığı için de yenisini almak istemiyorum. idare ediyorum şimdilik.

      Sil
  3. VAYYYYYYY SÜPER OLMUŞŞŞŞ :)

    YanıtlaSil
  4. Harika iş çıkarmışsın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel. Anlatması böyle kolay olmuşturda dikmesi uğraştırırcı gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım, oldukça uğraştırıcı bir iş. ama çıkarıp yıkayabileceğim için uzun süre kullanırım diye düşünüyorum.

      Sil
  6. Kafi derecede açık olmuş.Neden düşünmezler ki çocukları halbuki terletmeyen kumaşlar kullanmak ne kadar zor oysa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhtemelen koton kumaşlar çabuk eskiyeceği için daha dayanıklı, sentetik kumaşlar kullanıyorlar. ama yazın kılıf kullanmak şart oluyor.

      Sil
  7. allahım pes diyorum sana :)) şahane olmuş

    YanıtlaSil
  8. ya resmen yeniden araba koltuğu yaratmışsınız inanamadım. chicco bu ürünün patentini sizden isterse şaşırmayın, tasarımcılar bile sizin kadar olamazdı. en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. tebrikler...

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkür ederim, şımardım valla! buna tasarım denemez belki ama, "Chicco by İKEA" gibi bir ortak çalışma çok hoş olurdu heralde ;))

    YanıtlaSil
  10. Cok ama cok güzel olmus, ellerinize saglik, ben de bebegimin anakucagina elyafli kilif dikmeyi dusunuyorum, insallah becerebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beceririsin tabii, neden yapamayasın. kalıbı dikkatli çıkarmak gerekiyor sadece. gerisi bol bol uğraş. kolay gelsin :))

      Sil
  11. cnm sana işi sormak istiyorum, dikiş dikerken overlok olayını nasıl hallediyosun, zigzag dikişle mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. overlok makinası aldım aslında ama ayarlarını yaptıramadım aylardır. sürfile ayağı kullanarak zig-zag sürfile yapıyorum. overlok gibi oluyor."Sürfile Ayağı ile Overlok" başlıklı yazımda anlattım nasıl yapıldığını. çok güzel oluyor, tavsiye ederim.

      Sil
  12. Canım bNada dikwrmisin parası ne kdrsa veririm

    YanıtlaSil
  13. Siparis versek kaca yaparsiniz bende chicco kullaniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef sipariş almıyorum, sadece kendim ve oğlum için birşeyler dikiyorum..

      Sil
  14. cok guzel olmus ellerinize saglik bir kac yere sordum yapamam dediler kac metre kumas aldiniz ikeadan terlemesi azaldi mi ben muslin bezinden diktiricektim olmaz dediler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam 1 merteden biraz fazla kumaş kullandım bu kılıf için. Ve evet, terleme sorununu tamamen çözdü. Müslin bezinden de olur, neden olmasın ki? Pamuklu kumaş olsun yeter.

      Sil