20 Aralık 2013

Yurtdışı Alışverişlerinde Vergi-Güncelleme

Arkadaşlar, geçen gün yazdığım yazıya gelen yorumlardan anladığım kadarıyla benden başka böyle bir sorunla karşılaşan olmamış. Bu arada bana bugün iki paket daha geldi, biri 20 TL vergili, birinin hiç ödemesi yok! Ben de iyice şüphelendim ve bugün PTT'ye gittim. Kargo bölümü sorumlusu ile konuştum. Bana söylediği şu; 75 Euro altında alışverişler için vergi alınmaması sadece yılda 5 alışverişe kadarmış. 5 alışverişin üzerinde vergi alınıyormuş. Gümrük Müdürlüğü''nü arayıp oradan da bilgi alabileceğimi söyledi.Zaten vergi ödediğim ürünlerin üzerinde gümrükten yapıştırılmış makbuzlar vardı. 

Yalnız bu arada bana bugün başka bir siteden (SammyDress) bir paket daha geldi. O PTT ile gelmemişti. Ama üzerinde herhangi bir yerli kargo firmasının logosu yok ve o pakete hiç ücret ödemedim. İş arkadaşlarımdan biri teslim aldığı için getiren kargo firmasını da öğrenemedim. PTT'deki görevliye bunu sorduğumda "PTT ile anlaşması olmayan bir firmadır, bilemem" yanıtını aldım. İyice kafam karıştı. Çünkü bildiğim kadarıyla alışveriş ve sponsorluk yoluyla yılda 5 parçadan fazla gönderi alan blogger arkadaşlarımız var. Onlardan böyle bir sorun yaşayan oldu mu bilmiyorum. Ama PTT ile anlaşmalı olduğu için Aliexpress'ten yapacağım alışverişleri sınırlandıracağım mecburen.

Özellikle de sponsor firmalarla çalışan arkadaşların tecrübelerini yazmalarını rica ediyorum. Ürünler PTT ile mi geliyor? Hiç vergi ödediniz mi? Çünkü artık ona göre belli firmaları elemek gerekecek. Zira bana gelen son 3 pakete 60 TL ödedim! Eğer bu şekilde olacaksa, bu sitelerden alıp 1 ay kargo beklemenin hiçbir anlamı kalmıyor. 

Bu konuda daha fazla bilgisi olan, sorup öğrenen olursa ve paylaşırsa sevinirim. 

8 yorum:

  1. nasıl yani anlamadım sponsor firmaların kargoları için bir de ücret mi ödediniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır benim sponsorum yok, satın aldığım ürünler bunlar. sponsorla çalışanlar benzer sorunlar yaşıyor mu merak ettim.

      Sil
  2. İyi günler. Dünkü maili okuyunca tüm alışverişler için bundan sonra böyle olacak diye düşünmüştüm ve üzülmüştüm. 5 alışverişten fazlasına uygulanıyor bu durum. Ben çok fazla yurt dışı alışverişi yapmıyorum ancak yapanlar yakınlarının adlarına (annesi, eşi, çocuğu gibi) istiyorlar diye biliyorum. Birkaç bloggerda bunu okumuştum. Belki siz de aynı yolu izleyebilirsiniz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bu yöntemi deneyeyim olmazsa. çok teşekkür ederim :))

      Sil
  3. Ama bu yolla alışveriş yapan çok var. Kesin birileri yardımcı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir-iki arkadaşla yaışıyoruz. yardımcı oluyorlar sağolsunlar.

      Sil
  4. Bana 2 hafta önce samyydress adlı siteden bir paket geldi, PTT kargo aracılığıyla ve hiçbişey ödemedim. Gerçi bu benim ilk alışverişimdi ve 56 dolardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5. alşverşten sonra gümrük vergisi sorunu oluyormuş. bakalım...

      Sil