11 Haziran 2014

T-Shirt Elbise, Çift İğne ve Tekerlekli Ayak


Yaz için dikmeyi de giymeyi de en çok sevdiklerim kesinlikle pratik kesim elbiseler. Her yaz 3-5 tane dikip atıyorum dolaba. Yanına 2-3 de etek-bluz diktim mi yaz gardrobum hazır! 


Bu elbise de Baykumaş'ın harika penyesini görür görmez kafamda şekillenenlerden. Bir t-shirt'ümü kumaşın üzerine koyup biçtim. Boyunu ve bel oyuntusunu üzerimde prova ederek ayarladım.


Yapması kolay, giymesi keyifli bir elbisem daha oldu böylece. 


Gelelim detaylara...


Yakayı kendi kumaşından bantla çevirdim. Bu yakayı penye, jarse ve trikolarda çok seviyorum. Yaka bandını nasıl yaptığımı daha önce bu yazımda anlatmıştım.


Beline kendi kumaşından istediğim uzunlukta bir kemer yaptım.


Kol ve etek ucu bitişlerini de çift iğne ile yaptım her zamanki gibi. Singer'in çift iğnesi çok dar aralıklı geldiği için, uzun aramalardan sonra İstanbul'dan Schmetz marka çift iğne bulmuştum. 4-6 ve 8 mm olanları var. Kumaşa göre istediğim aralıkta olanını kullanıyorum. Bu elbisede 4 mm olanı kullandım mesela.


Bu projede sevgili Sevcan'ın bu yazısı sayesinde haberdar olduğum Janome tekerlekli şeffaf ayak kullandım. Buradan almıştım. Singer makinalara da uyuyor. Esnek kumaşların dikişinde kumaşın büzüşmesini önlüyor. Düz dikişte oldukça işe yarıyor, ama zig-zag overlokta yine dalgalanıyor kumaş. 

Uzun ve çok başlıklı bir yazı oldu. Şimdilik benden bu kadar.

Sevgiler...

47 yorum:

  1. çok güzel olmuş canım eline sağlık.
    ben bakıp bakıp iç geçiriyorum makinemi bekliyorum abimin sözü var cünkü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tez zamanda makinana kavuşman dileğiyle ;))

      Sil
  2. iyi günlerde kullan bende böyle bir elbise yapma niyetindeyim bana da örnek olsun:)

    YanıtlaSil
  3. çokkkk ama çokk beğendim bu elbiseyi :) ellerine sağlık canım...hemen gözümde maxi bir elbise canlandı senin modelin uzunu iki yanından yırtmacı olan :) iyi günlerde kullan tatlım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende de senin gibi endam olsa maksisini dikerim hemen ;D

      Sil
  4. ya maşallah dikişlerin ne kadar güzel canım bayıldım resmen darısı başıma ne diyeyim..elbisen zaten süper olmuş serin serin giyersin ne güzel..çift iğne olayına daha girmedim ben ama dikişi muntazam durmuş.verdiğin bilgiler için teşekkürler.

    not:maskeleme bandı aldım,eşimin beni sarmasını bekliyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım. çift iğne çok hoş sonuç veriyor denemelisin mutlaka. prova mankenini de yapınca paylaş, merak ettim :)

      Sil
  5. Çok hoş olmuş. Yaka yapımını anlattığın yazıyı kaçırmışım. Link çok iyi oldu. Ayaklarıda bilmiyordum. Hala cahilmişim yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha neler neler vardır bilmediğimiz veya yanlış yaptığımız. keyifli olan öğrenme kısmı zaten ;))

      Sil
  6. Janome tekerlekli şeffaf ayak sadece penyedemi işe yarıyor şifon yada penyeden daha incelerde deneme şansın oldu mu? Birşey daha 1-2 ayak daha almam lazım janome alsam singere kesin uyuyor dedin ama elimde patlamaz değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yabancı bloglarda görebildiğim kadarıyla özellikle esnek kumaşlar için önerilen bir ayak bu. ben daha önce Janome'nin gizli fermuar ayağı, bıçaklı overlok ayağı ve kenar kıvırma ayaklarını aldım, bir sorun olmadı.

      Sil
    2. Süpermiş. Hepsini birlikte sipariş vereyim :) Çok sağol birtanem

      Sil
  7. Kumaş nefismiş! Bu ayaktan ben de aldım geçen hafta. Penyede kullanmak hiç aklıma gelmemişti. İlk fırsatta deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok sevdim kumaşı, Baykumaş sağolsun! bu arada sen ne için almıştın ayağı canım?

      Sil
  8. Aynı kumaşı elbise fikriyle masaya yatırıp pijama kestim bende fırsat bulabilirsem dikeceğim:)
    Bu boy elbise güzel olmuş gerçekten ellerine emeğine sağlık..
    Çift iğnenin genişi bende vardı ama yıllar yıllar evvel kırmıştım bu boylardan bulabilirsem süper olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında ben de pijama yapmayı düşünüyordum son ana kadar. ama ne zaman desenini sevdiğim esnek bir kumaş geçse elime, sonu elbise oluyor!

      Sil
  9. ben böyle yaka ne zaman yapabileceğim acaba yaaa..... çok güzel olmuş yine canım ellerine sağlık. fotoğraflarda düzelmiş sanırım gayet net görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birkaç denemeden sonra yaparsın sen de canım. fotoğraflar hala telefonla. biraz daha fazla uğraşıyorum ama. mali durumu toparlayınca yeni makina alacağım inşallah!

      Sil
  10. Elbise çok hoş olmuş, elinize sağlık. Paylaştığınız faydalı bilgiler için de teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  11. kesinlikle bu işte çok iyisin sen :) bu kadar pratik olmak ve bu kadar iyi iş çıkarmak... ya sen bu yaptığın bence zor işleri çok kolay gibi söyleyince bir gaza geliyorum kesip biçiyorum kumaşlarımı ama ı-ı senin gibi asla olamıyorum
    güle güle kullan çok kıskandığım elbiseni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapa yapa kolaylaşıyor ama. çok teşekkür ederim güzel sözlerin için :))

      Sil
  12. cıvıl cıvıl bir yaz elbisesi olmuş ,ellerine sağlık , iyi günlerde kullan :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Elbisenin renkleri ne hos oyle, civil civil, insanin icini kipirdatiyor, dikis model hepsi sahane. Yaka olayini deneyecegim ben daha farkli yapiyorum. Ama penyede bu daha hos durmus. Eeee mankende sahane olunca 3u 1 arada tamamlanmis, kumas-dikis-manken.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel olmuş, güle güle giyilsin. Aynı marka 4 mm çift iğne almıştım 10 TL'ye, iğnelerden biri alttaki ipliği kavramıyor. Tek sıra dikti. 3 mm singer iğnede bu sorunu yaşamıyorum. Servise sordum iğne yamuk olabilir dedi : (

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim aldıklarımda bir sorun olmadı şimdiye kadar. muhtemelen iğneden kaynaklanıyordur.

      Sil
    2. Sözümü geri alıyorum. Benimkinin markası Prym miş ve bu denememde oldu. Kadıköy'den dediğin markaya da bakarım hem iğne hem ayak. Sağol

      Sil
  15. ByAntigon takipcilerinden biride benim bu blog telefonumda kayitli sevgili kardesim nette acaba ne dikmis ne paylasmis dedigim. Guzel anlatimin basarili dikimin ile bizleri dikise ozendiren kiyafetini gule gule giyin cok yakismis.Ayrica cift igne bende aldim janome makinamla kızkardesime bi elbise dikip hediye ettim.sen yayinlayinca ben niye resimlememisim diye hayiflandim.Antigon. Kardesim ben henuz blogu tam kullanamiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. sen de hoşgeldin aramıza :))

      Sil
  16. Ben çok beğendim:)) cıvıl cıvıl ne hoş bir elbise o öyle çok güzel olmuş güle güle giy:))

    YanıtlaSil
  17. Elbise çok şık görünüyor. Rengi de tam yazlık, ellerine sağlık :)
    Bu arada o ayak tekerlekli deri ayağı diye satılıyor. Ben denedim, teflon ayaktan daha başarılı. Aklında bulunsun ;)
    Sewgiler, ML...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teflon ayak kullanıyordum deri için, bundan sonra bunu denerim. süper oldu bu bilgi, teşekkürler ;))

      Sil
  18. baykumaşı ilk laçinden duymuştum ama alışveriş etmeye cesaret edemiyorum görmeden kumaşların kalitesi nasıl çıkıyor? bu arada dikişin ne kadar muntazam kumaşın deseni ve rengine de bayıldım.ellerine sağlık güle güle giy :))
    www.atolyenott.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumaşların kalitesi oldukça iyi. özellikle penyeler hem kaliteli hem çeşitli. deneme amaçlı küçük parçalar alabilirsin ilk seferde. sevgiler...

      Sil
  19. Anlatımınız için çok teşekkürler. İğneyi istanbul'dan aldım dediniz, online alışverişle mi yoksa burada bir tuhafiyeden mi? Kısaca sormak istediğim nerede bulabilirim, ben de daha önce rastlamamıştım geniş çift iğneye ve uzun zamanıdr arıyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakırköy'de Semih Yener Hobi'den aldım. online satışta yoktu, gidip almıştım.

      Sil
  20. http://www.edemirbilek.com/U104,94,bicakli-overlok-ayagi-ayak-janome.htm sanırım bahsettiğiniz ayak bu. Singer makinenizin modeli nedir, bildiğimiz piko makinelerinden mi yoksa bilgisayarlı olanlardan mı? Ben de Fashion modeli için almayı düşünüyorum da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bahsettiğim ayak bu. ama beklediğim sonucu vermedi açıkçası. overlok için yine sürfile ayağını kullanıyorum. makinam da Singer Talent 3323.

      Sil
    2. cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Merhaba, viskon ve penye kumaşlarda sülfile bende çok toplanıyor... Aynı şekilde çift iğne ile de aynı sorunu yaşıyorum. çift iğnenin iğne aralığı dar ondan olabilir diyorum ama sülfile de neden olsun ki? Makinam Singer brilliance... ne yapabilirim?

      Sil
    4. merhaba, çift iğnede ne yaparsanız yapın biraz toplanma, büzüşme oluyor maalesef. daha geniş aralıklı çift iğne alırsanız bu sorun kısmen ortadan kalkıyor. sürfile için sürfile ayağı alıp deneyin bir de. sorunu çözer diye düşünüyorum.

      Sil
  21. bu ayakla deri dikte sen o zaman gör :)deri ayagı bu aslında ,penyeyi hafif esnet önden çekiştir arkadan da sabit tut ,malesef ev tipleri hep sorun çıkartıyor penyede :( elbisen tam yazlık olmuş , güle güle giy:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir sonraki deri projesi bu ayakla dikilecek o zaman. teşekkür ederim canım ;))

      Sil