14 Aralık 2012

Dikiş Masası Yenileme ve Dikiş Odam


Daha önce, İstanbul'da yaşarken de dikiş ve hobi odası olarak kullandığım odamdan bahsetmiştim hatırlarsanız. İşte o odayı düzenlediğimden beri, yani yaklaşık iki yıldır İKEA'dan aldığım bu masayı kullanıyordum dikiş ve diğer hobi çalışmalarım için. Aslında masamdan çok memnunum ama rengini değiştirmek istiyordum bir süredir.



Hem renginden sıkıldım, hem de üzerinde kullandıkça lekeli alanlar oluşmaya başladı. Boyasız ve cilasız ahşap olduğu için üzerine birşey döküldüğünde de leke bırakıyordu.


Nihayet geçen hafta aldım fırçayı elime. Bu yağmur-çamurda balkonda çalışmamak için su bazlı boya ve vernik kullandım. Malzemesi ham ahşap olduğu için zımpara da gerekmedi. Doğrudan boyadım. Polisan Hobi Color beyaz akrilik boya kullandım. Hem su bazlı, hem de sprey boyalarda Polisan'ın boyalarını kullanıyorum artık. Kapatıcılıkları çok iyi oluyor, astar gerekmiyor.


Vernikledikten sonra bir de şeffaf masa örtülerinden kestirdim üzerine. Boya su bazlı olunca daha kolay yıpranabiliyor çünkü. Ve işte dikiş odamın yeni hali. Sandalyenin de kılıfını yenilemiştim geçenlerde. Böylece daha açık renkli, ferah bir dikiş odam oldu. 

Buı arada, fotoğraflar sizi yanıltmasın; çalışırken masam ve odam böyle derli-toplu olmuyor elbette. Ama oğlum masaya rahatlıkla tırmanabildiği için masanın üzerinde de makas, iğne vs hiçbir malzeme tutamıyorum. İşim biter bitmez topluyorum tüm malzemeleri.


Yatak odamızda sabit gardrop olduğu için dikiş odasına kurdurduğumuz dolabımız da benim tüm malzeme yükümü taşıyor sağolsun. Bir tarafını eşimin takım elbiseleri ve ceketleri için, diğer tarafını da benim kumaşlarım ve malzemelerim için kullanıyoruz.


Ve işte elim-ayağım, çok sevdiğim makinem. Singer Talent 3323. Yaklaşık iki yıldır kullanıyorum ve makina alacaklara gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.


Overlok makinem de Acme diye bir marka. Çok kaliteli birşey değil, yan sanayii bir makine. İnternetten aldığım ve servisi falan olmadığı için ayarlarını yaptırmakta biraz zorlanmıştım aldığımda. Ama oldukça iyi iş görüyor. Yalnızca kendime diktiğim için benim için fazlasıyla yeterli.

Şimdi daha da keyifle çalıştığım bir odam oldu. Bir-iki ufak değişiklik daha var aklımda. Bir de yerde halı kullanma konusunda kararsızım. Soğuk havalarda ihtiyaç olacak gibi ama dikişten sonra da temizlemesi var. İnce bir kilim ya da paspas mı alsam halı yerine? Fikri olan?

41 yorum:

  1. iyi günlerde kullan ..beyaz renk çok ferah olmuş ..

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel olmus dikis odan. Masa da beyaz olunca daha ferah gorunmus. Ben de boyle guzel bi dikis odasi istiyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Harika olmuş ellerinize sağlık :) eminim yine muazzam dikiş projeleriniz olacak bu odada :)

    YanıtlaSil
  4. Çok keyifli ve çok iç açıcı bir dikiş odanız var. Masa çok güzel olmuş, bu arada overlok makinesi Acme'den ben de almıştım ama motorundan kokular geldi daha ilk çalıştırmamda belki de beceremedim, hemen geri gönderdim. Göndermeseymişim dedim şimdi sizin yazınızı okuyunca:). Bu arada ben halı mı kilim mi sordunuz diye, "Kilim" derim, çünkü çok iplik ve dikiş artığı olabiliyor malumunuz, hoş benim böyle bir odam yok salonumu her seferinde toparlamak zorunda kalıyorum, seçe seçe dikiş odası olarak salonu seçtim de:) Dikiş diktikten sonra 1-2 gün temizlemesi sürüyor:)). Çok sevdim odanızı, gönlünüze uygun bir seçimle yeri de güzelleştireceğinize eminim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin aldığın makinada bir sorun vardı muhtemelen. kullanması, ayarları başta zorluyor ama pratik bir makina gerçekten. piyasadaki en ucuz overlok makinasının 600 lira olduğunu düşünürsek, evde epey bir süre idare eder. bu arada fikir için teşekkürler. ben de kilim diye düşünmeye başladım. bakmaya başlarım bir ara :)

      Sil
  5. süper olmuş ellerinize sağlıkk

    YanıtlaSil
  6. çok başarılı...Böyle işleri görünce kendime çok öfkeleniyorum. Aylardır tüm malzemelerim alınmış olarak elimde nedense bi türlü cesaret edip başlamadım... Bir itici güce motivasyona ihtiyacım var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaah ahh!!! benim de çoğu zaman ihtiyacım olan şey motivasyon oluyor. çok yoğun bir iş temposunda çalıştığım için çoğu zaman fırsatım da olmuyor. ama yakınımda dikiş dikmeyi seven bir arkadaşım olsun isterdim :)

      Sil
  7. Çok ferah ve aydınlık olmuş bu çok önemli yaş ilerledikce görmekte sıkıntı yaşayabiliyor insan:)
    Ben küçük masayla çalışamıyorum ille kocaman olacak seninkinin iki katı boyu mesela:)yerde de el dokuma ısparta halısı kullanıyorum çeyizimden aslında yazık ediyorum dikiş odasına ama iplikleri hem tutuyor hemde toz kir belli etmiyor:)Olmasaydı kilim tercih ederdim ..
    Bolllll dikişli günler diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında ben de ilerde bunun en az iki katı, raflı, çekmeceli bir masa yaptırmayı planlıyorum. ama şu anda hem yerim kısıtlı, hem de oğlumdan dolayı malzemeleri yüksek biryerde saklamak zorundayım.

      Sil
  8. "Yeni" masanız hayırlı olsun! Çalışma odanız harika! İmrendim, doğrusu. Benim henüz kendime ait bir köşem ya da odam olmadığı için çok zor oluyor bu işler. Nakış-dikiş kutularımı o kadar çok taşıdım, o kadar çok yerlerini değiştirdim ki, bazen neyin nerede olduğunu hatırlamakta güçlük çekiyorum. Hep aynı yerde olması daha rahat, değil mi? Neyse ki, ben de galiba kendi köşeme kavuşacağım 1-2 hafta içinde. Masayı boyamak gerekirse sizin tavsiye ettiğiniz boyayı kullanayım, fikir için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kısa zamanda kocaman bir dikiş odasına kavuşman dileğiyle...

      Sil
  9. süpermiş:)) bayıldım ben..çok temiz bir iş çıkartmışsın doğrusu ellerine sağlık..bende bu ara boyaya iyice daldığım için pek ilgimi çeker boyama projeleri..güle güle kullan arkadaşım :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. ben de senin bloga baktım az önce. şifonyer harika olmuş, resmen baştan yaratmışsın!! ellerine sağlık :))

      Sil
  10. eğer dikiş odasıysa kesinlikle halı kaldırmaz bir kilim dekoratif olarak işini görür.çünkü ne kadar titiz çalışsanda iplikdi kumaş tozuydu temizlemesi daha kolay olur sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında şu anda yerde birşey olmadığı için kilime bile cesaret edemiyorum. ama dediğin gibi, dikiş dikmediğim zamanlarda dekoratif amaçlı alabilirim bir tane.

      Sil
  11. merhaba bir süredir sizi takip etmekteyim.çok başarılı ve faydalı uğraşlarınız var tebrikler.benim sizden ricam şudur, malum yasa değişti okullarda yönetmeliğe girdiği gibi öğrenciler serbest keyafete zaten çok meraklıydı fakat aile bütçeleri günümüz koşullarında malum:(kızımın küçülen pantolonlarını eteklerini tişört ,kazak, süveter vs. bir şekilde boyuna bedenine göre uyarlayıp okulda giyebilmesini istiyorum lütfen fikir ve yapılış biçimi konusunda bize yardımcı olun şimdiden teşekkürler sağlık ve mutluluklar bu arada nice mutlu yeni yıllar .....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaman zaman ben de kıyafetlerimi dönüştürüyor veya yeniliyorum. ama benim ufaklık henüz 2 yaşında olduğu için çocuk kıyafeti projelerim çok sınırlı oluyor. yine de bundan sonra yaptıklarımı yapılış aşamalarıyla yazarım mümkün olduğunca. umarım faydam olur :)

      Sil
  12. asla kilim vb. alma derim. hele halı falan aslaaa.... içine bi iğne girse, mümkün değil farketmezsiniz, Allah korusun. Çok ip ve toz tutar,benim fikrim bu cicim..ben de şaşırmıştım ne kadar düzenli bir oda diyodum içimden:)) ben de dağınık halini çekmiştim odamın ama utanmıştım ekleyememiştim..belki bi ara eklerim:))) masan şahane olmuş güle güle kullan yeni halini canım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fena fikir değil aslında, ben de dağınık halini çekip ekleyeyim bir ara. sonuçta hepimiz biliyoruz çalışırken odalarımızın ne halde olduğunu! bu arada önerin için teşekkürler canım. şimdilik halısız-kilimsiz devam o zaman :D

      Sil
  13. merhaba, harika bir blogunuz ve hobi odanız var. masa mükemmel olmuş ama halı değil değil de desenli kilim çok hoş olur bence bu şirin odaya.

    bu arada, aynı overlok makinesinden bende de var. dikiş uzunluğunu ayarlayamıyorum, kılavuzu da çok yetersiz, fotokopinin fotokopisinin fotokopisi gibi sanki :)
    siz nasıl ayarlıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  14. çok teşekkür ederim bu güzel sözler için. overlok makinasına gelince; ben de klavuzdan birşey anlamadım. çalıştırmayı beceremeyince de Singer bayiindeki kadından rica ettim, o yaptı ayarlarını. bende de dikiş uzunluğu değil de gerginlik sorun oluyor bazen. ama idare ediyorum.

    YanıtlaSil
  15. odanızda yenilemenizde çok hoş olmuş. heryer tertemiz maş:)
    ben sizi okurken Acma diye bir overlok mak. Olduğunu öğrednim. Biraz araştırdım. Fİyatı makul. Birşey sorucam. Benım gibi biraz acemi biraz biraz dışarı ama sık sık ev ahalisine dikiş diken ve overlok mak. İplerini bile takmasını bilmeyen biri olarak Önerirmisiniz. Aldığı gibi gerı yollayan senedir döküldü diyen yada çok memnun olan da varmı. aydınlatırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sadece kendime ve çevreme dikiyorum. makinadan memnunum ama ne iplik takmasını, ne de diğer ayarlarını biliyorum. aldığımda Singer bayiinden rica etmiştim, ayarlamışlardı. bir sorun olursa yine onlara götürürüm sanırım. çünkü kullanım klavuzu çok kötü. yine de siz araştırıp karar verin. piyasadaki en ucuz overlok makinası 600 lira civarı olduğu için ben idareten bunu almıştım. şimdilik idare ediyor. bu arada başka kullanan bilmiyorum. bir-iki yorumda bahseden olmuştu ama.

      Sil
  16. Masanın bu halini çok sevdim, güle güle kullan canım. Hem fotoğraf çekimlerinde de işine yarar, beyaz zemin her şeye ilaç gibi :) İnsanın içini açıyor hem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten beyaza boyarken benim de aklımda fon meselesi vardı. beyaz zemin üzerinde fotoğraflar bir başka oluyor gerçekten. beğenmene sevindim canım :))

      Sil
  17. çok tşk ederim bilgilendirdiniz....sanırım eşimi ikna edebilirsem alıcam hangi siteden almıştınız acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben gittigidiyor'da bir satıcıdan almıştım. ama baktım yok şimdi. ara ara takip etmekte fayda var.

      Sil
  18. yeni odanı güle güle kullan, ben de dikiş odamı yeniledim, ama hakla fotoğraflayamadım.Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de seninkini merak ettim şimdi. beklemedeyim ;))

      Sil
  19. Kesİnlikle silkeleyince hemen temızlenen bır kilim derim. Ne kadar cesaretlisin ya kocaman masayı boyamıssın. Bnede sneı okudukça cesaret topluyorum. Ne mutlu sana bır dikiş odan var. İnşallah benimde bir dikiş odam olur :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok uğraştırmadı aslında. ama su bazlı boya olduğu için verniğe rağmen ufak sıyrıklar olabiliyor darbeyle. bu arada odanın yerleri şimdilik çıplak. kış gelince bakalım...

      Sil
  20. Ay masan rahat görünüyor:) Kesim matını nerden aldın benimde ihtiyacım var araştırıyorum.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mat Singer bayiinden. sanırım Türkiye'de daha büyüğünü bulmak da mümkün değil.

      Sil
    2. teşekkür ederim singerdekilerin boyu daha küçük sanıyodum ben iyi olduburda göedüğüm :)

      Sil
  21. Acme marka 4 iplik overlok makinam var benimde yeni aldim nasil iplik takildigini bilmiyorum yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık bu makinayı kullanmıyorum ama iplerin geçtiği yerler işaretle gösterilmediği için iplik takmak zor baya. benim buradan yardımcı olmam zor, bir servise götürüp yardım isteyebilirsiniz belki.

      Sil