31 Ekim 2013

Yarım Daire Etek Yapımı 1 - Kumaşı Biçme Ve Ölçüler

Genellikle kalem etek ve elbiseler tercih ettiğim için kloş etek ve elbiseler daha az kullandığım ve diktiğim modeller. Her ne kadar dikişi kolay bir model olsa da, benim gibi sık dikmeyenler ya da dikişi yeni öğrenenler için arşivde dursun istedim. 29 Ekim etkinliğimiz için diktiğim eteği adım adım fotoğrafladım. 4 bölüm halinde, tüm detaylarıyla anlatmaya çalışacağım.

Kloş etekler genişliğine göre tam daire, yarım daire, çeyrek daire gibi isimlerle adlandırılıyorlar biliyorsunuz. Ve her biri için ölçülerin ayrı ayrı hesaplanması gerekiyor. Yani elinizde bir kalıp olmadan da istediğiniz genişlikte bir kloş eteği kolayca dikebilirsiniz. 

Nasıl mı? İşte başlıyoruz...


Yarım daire bir etek için kumaş katında biçilmiş iki adet çeyrek daireye ihtiyacımız var. Yani kumaşı tersten ikiye katlayacağız, bir kenarı kumaşın katlanma yeri olacak, diğer kenarı da fermuar ve dikiş için açık kalacak.

Gelelim ölçülerin hesaplanmasına. Resimdeki küçük dairenin çevresi eteğin bel ölçüsü olacak. Onu hesaplayabilmek için de okul yıllarına dönmek ve şu formülü hatırlamak gerekiyor: 
                                              
Biz tam daire değil yarım daire etek diktiğimiz için hesaplamayı şöyle yapacağız: Bel Ölçüsü = Pi(3.14)xr. Yani bel ölçümüzü 3.14'e bölerek yarıçapı (r) bulacağız. Yarıçapı bulduktan sonra, fotoğraftaki gibi kumaş kenarından istediğimiz etek boyunu ayarlayıp işaretliyoruz. Çok mu karışık anlattım?


Çeyrek daireleri düzgün bir şekilde çizmek için nette bulduğum bir yöntemi kullandım. Bir ipin ucuna sabun veya işaret kalemi bağlayıp, ipi parmağımızla köşeye sabitleyip yarıçap ve etek boyu ölçülerine göre çiziyoruz. İşte kalıbımız hazır. 


Ben işi tersten yapıp kumaşı biçtikten sonra kalıbı kağıda aktardım! Sonradan aklıma geldi n'apıyım! Bari sonraki dikişlerde kalıbım hazırda bulunsun ;p 


Kemer için de bel ölçüsü+dikiş payı olacak şekilde dikdörtgen bir parça biçiyoruz. Ben 5 cm kalınlığında kemer için 14 cm eninde bir parça biçtim. 

Böylece dikeceğimiz parçaları  hazırlamış olduk. Dikim aşamaları sonraki postlarda gelecek sırayla. Anlatamadığım yerler olduysa sorun lütfen. 

24 yorum:

  1. Matematik derslerinde başaramadığımda bu ne işime yarayacak şunu nerede kullancam sanki pi sayısını napcam ki ben demişliğim çok olmuştur... Bu eteğin yapılışını gördükten sonra anladım ne işime yarayacağını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet nadiren de olsa işe yarayabiliyor okul bilgileri ;p

      Sil
  2. Öncelikle çok güzel anlatmışsınız, teşekkürler. Kloş etekler genişliğine göre tam daire, yarım daire, çeyrek daire gibi isimlerle adlandırıldığını ben bilmiyordum. Herhalde çeyrek daire yapınca çok volanlı olmuyor değil mi? Birde sizin anlattığınız hangi kloş etek oluyor? Tam, yarım ya da çeyrek anlayamadım. Sizinki çok güzeldi.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim anlattığım yarım daire olan. eteğin tamamı yarım daire şeklini tamamlıyor yani. teşekkür ederim bu arada :))

      Sil
  3. heyy bu benim kalıbım ohh be sonunda benim gibi birileri de pratik anlaşılır kalıplar yayınlıyorr :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen yazıcam deyince demiştim ya ben de kloş etek anlatıcam diye. nasıl da denk düştük :))

      Sil
  4. O kadar da zor değilmiş sanki buraya kadar:)) kesme işini yaparım da bakalım dikim aşamaları nasıl?
    Ama böyle kiloş etek bana olmaz o ayrı mesele:)) yan yağları hop diye fışkırıverir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onun da çaresi var Nohut'um. şöyle güzel bir jarse ya da penye kumaş alırsın, tercihen siyah renkte tabii. yan yağları bu şekilde hallettik. baktın dikim aşamaları zor geldi, belini acık genişletir, lastik takıverirsin, oldu bitti. yaparsın sen, yaparsın!

      Sil
  5. 3,14 neden 3e böldüğünde de aynı sonuç çıkıyor:) Verev kısım hep biraz açtığından aşağı yuvarlıyorum ben:)
    Bugün 2 tane biçip dikmem lazım bu etekten birde ceket inş yani.
    Ben beyaz gömleğini de çok beğendim birde senin gül cemalini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küsürat az olduğundan hemen hemen aynı sonuç çıkar tabii. nedeni daire çevresinin bu şekilde hesaplanıyor olması. esnek kumaşlarda birkaç cm nin önemi olmaz ama esnemeyen kumaşlar için doğru ölçü almak gerekir diye düşünüyorum. ama illa ki hesap-kitapla yapılacak diye birşey yok, pratikten de biçilir tabii. el alışkanlığına bağlı. dediğim gibi, ben pek dikmiyorum bu eteklerden, acemi işi anlattım o yüzden :)) iltifatların için de ayrıca teşekkür :D

      Sil
  6. Selam güzel başlamış hadi bakalım kırmızı favorin oldu galiba...

    YanıtlaSil
  7. harika anlatmışsınız çok başarılı dikmişsiniz ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. siteni yeni keşfettim. oyyy oy Oyy dedim neler varmış burada :) hiç dikiş dikmemis biri olarak sizce gizli fermuarli düz bi etek dikip başarılı olma şansım nedir. kumasimi okadar beğenerek aldim ki. burda dergiside var, ama cesaret yok :( bana da beklerim bu arada ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer acele etmez ve dikkatli davranırsanız başarırsınız kesinlikle. benim ilk diktiğim parçalardan biri astarlı kalem etekti. üstelik de gizli fermuarlı. çok uğraşmıştım ama sonuca değdi. cesaret toplamayı beklemek yerine hemen dikiş makinanızın başına geçin bence ;))

      Sil
  9. Çok anlaşılır anlatmışsınız,sağolun. Bundan sonra her yazınızı takip ederim...sevgilerle ayşe

    YanıtlaSil
  10. bütün yorumlara katılıyor ve sizi zevkle takib edip kursta öğrendiklerimi pekiştiriyorum.çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Bi ben etek ucunu tutturamıyorum galiba :/ çok güzel kesimi ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Sayenizde etek ucunu anlattığınız gibi yaptım okadar eteğim mahvolmuştu kimsede düzgün anlatmadı kusura bakmasınlar bir tane soruya cevap veriolar oda düzgün değil neyse ki geç buldum temiz oldu diyim :s çok tşk ederim tekrar anlatımınız için ♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bütün güzel yorumların için teşekkür ederim :))

      Sil
  13. çok kolay anlatım olmuş emeğinize sağlık. En yakın zamanda deneyeceğim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil