7 Mart 2016

Pratik Kalem Etek Yapımı


Son dönemde işte ve evde daha yoğun günler geçirmem sebebiyle dikiş odamın yolunu unuttum sayılır. Zaman kısıtlı olunca da kısa sürede biten pratik projelere yöneliyorum haliyle. Tarz olarak kalem etek ve elbiseleri çok sevdiğim için, en çok diktiklerim de onlar.

Geçen hafta kolay mı kolay, pens-fermuar gibi hiçbir detayı olmayan, beli lastikli bir kalem etek diktim kendime. Kumaş maalesef artık kapanmış olan Baykumaş'tan gelenlerden. Yünlü balıksırtı gibi görünen ama yapısı daha çok sweatshirt kumaşına benzeyen, kalın, esnek ve yumuşak bir kumaş. Elimde yarım metre kadar olduğundan, ancak bir kalem etek çıkarabildim.


Eteğin beli lastikli olduğu halde kemer kısmında herhangi bir büzüşme veya kırışma yok gördüğünüz gibi. Standart şekilde kumaşı bel kısmından içe kıvırıp, içine lastik geçirirsek, mutlaka belde bir büzüşme oluyor maalesef. O yüzden kemeri ayrı hazırlamak lazım.

Şöyle ki;


Öncelikle bir etek şablonu hazırlamamız lazım. Bunun için ben elimdeki en basit kalem etek kalıbını veya dolabımdaki bir eteğimi kullanıyorum. Boy olarak kemer hariç istediğimiz etek boyunda ve bel ölçüsü kendi bel ölçümüzden 8 cm kadar geniş olacak bir kalıp olmalı bu. Bu kalıba göre biçeceğimiz iki kat kumaşı yanlarda dikerek birleştiriyoruz.

Kemer için de bel ölçümüze dikiş payı ekleyerek, istediğimiz kalınlığın 2 katı kalınlıkta bir parça hazırlıyoruz. Örneğin; bel ölçümüz 70 cm, kemer kalınlığı 5 cm olacaksa hazırlayacağımız parça 72x12 cm ölçülerinde olmalı. Kemerin içine ekleyeceğimiz lastik de aynı şekilde hazırlanacak.


Daha sonra kemeri enine ikiye katlatıp, bir daire oluşturacak şekilde her iki uçtan dikiyoruz. Lastiğimizi de iki uçtan dikerek birleştiriyoruz.


Son adım olarak lastiği kemer parçasının içine yerleştirip (bu aşamada dikerken kaymaması için ikisini birlikte kenardan geniş aralıklı dikişle dikmekte fayda var) etek gövdesine esneterek dikiyoruz. Ben birleşme yerindeki kaba görüntüyü düzeltmek için, dikiş payını etek yönüne katlayıp kemerin kemen altından üstten dikiş geçiyorum. Ama siz dikiş görünmesin istiyorsanız sadece ütüleyip bırakabilirsiniz.

İşte hepsi bu kadar. Bundan sonrası eteğimizi keyifle giymek, "ben diktim" diye gerine gerine dolaşmak!

Dikiş bilenleriniz için çok çok basit bir yöntem biliyorum ama umarım işine yarayanlar olmuştur aranızda. 

Bir de bu aralar dikiş dikmeye ve aşamaları fotoğraflamaya fırsatım olmadığı için son iki postta olduğu gibi basit çizimlerle anlatmaya çalışacağım nasıl yaptığımı. Şimdilik çok acemi çizimler ama geliştirmeye çalışıyorum. Bu konuda da fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Keyifli geçsin haftanız...


20 yorum:

  1. Çizimler harika olmuş. Çok anlaşılır. Etek çok güzel durmuş zerinizde. Bencede gerine gerine dolaşmayı hakeden bir parça olmuş. İyi günlerde giyin.

    YanıtlaSil
  2. Ama çok güzel olmuş ya :)) ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Aynı kumaştan bende diktim ve fermuarsız beline enli lastik geçirdim hatta birtane de kızıma diktim .Açıklamalı olması çok iyi emek harcamışın teşekkürle cnm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel bir kumaş değil mi? teşekkür ederim bu arada. siz de güle güle giyin ana-kız :))

      Sil
  4. Canım bir bana deyiver şu çizimleri nerede hangi programda yapıyorsun. Ben cahil A4 kağıda kırmızı pastel boya ile çizip fotosunu çekiyorum o derece gerilerdeyim bu konuda. bir deyiver neolur. Etek çok güzel olmuş çok yakışmış. Zaten sen ne diksen ve ne giysen üzerinde bir doktor edası ile duruyor. .:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bildiğin Windows Paint'te yapıyorum kuzum ya. bilgisayarın içinde hazırda olan en basit program. valla kağıda çizmek bana daha zor gelir ;DD

      Sil
  5. Merhabalar,

    Gayet net ve pratik bir anlatim olmus, tesekkurler. Sadece ilk kalibi anlattiginiz kisim biraz net degil benim icin.

    Bel olcusu+8 cm kismini anlamadim mesela. Bu kalaca genisligi olan kisim mi? yoksa etek kalibinin bel olcusu mu? Sekilde, kalibin ust kismi (bel kismi) +8 gibi gorunuyor.

    Eger bu bel kismi ise kalca genisligi nedir?

    Evet, baslarda biraz(!) kafam karismis galiba :)

    Cevap icin simdiden tesekkurler.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, o kısım pek anlaşılır olmamış haklısınız. kalıbın bel ölçüsü=kendi bel ölçünüz+8 cm olacak. kalça genişliğini de kendi kalça ölçünüze 3-4 cm ekleyerek oluşturabilirsiniz. sevgiler..

      Sil
  6. Çok güzel olmuş. Ben de 3 vakte kadar deneyeceğim bu modeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 vakte kadar planı süpermiş, bayıldım ;DD

      Sil
  7. Çok güzel ve pratik gerçekten, çok yararlı bir yayın olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. enfes görünüyor. ancak benim de kafamın karıştığı bir nokta oldu, lastiği normalde belimize göre ölçüp, biraz sıkı hissettiğimiz yerden kesmez miyiz? belimiz ile aynı cm uzunluğunda kesersek işlevini görmez diye düşündüm, ama sanırım ben yanlış anladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız aslında, bele göre lastik ölçüsü tam da sizin dediğiniz şekilde alınır. ben detaylı anlatmayıp, kestirmeden gittim biraz :))

      Sil
  9. Çok zarif, çok başarılı. Tebrik ederim sizi! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sizi burada görmek çok güzel :))

      Sil
  10. Oldukça faydalı bir post olmus, kendi payıma çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, işinize yaramasına sevindim ;))

      Sil