24 Aralık 2014

Küçük Siyah Elbise / Little Black Dress


Neredeyse 7 yıldır dikiş dikiyorum ve en çok sevdiğim de kendi kıyafetlerimi dikmek malumunuz. Bir süredir de belli parçalar dışında hazır kıyafet alamıyorum zaten. Ya kaliteleri düşük geliyor, ya da kalitesine göre fiyatı fazla yüksek. Hal böyle olunca sahip olmak istediğim parçayı dikerek dolabıma ekliyorum. Belki satın almak kadar hızlı olmuyor ama, çok daha keyifli olduğu kesin. Zaten dikiş dikenler bilir, işin asıl keyifli kısmı o kıyafete sahip olmak değil dikiş sürecidir. Bazen yeni bir kalıp, yeni bir teknik veya kumaş. Alışveriş yaparak gardrop oluşturmaktan en önemli farkı da bu sanırım dikiş dikmenin. Böyle olunca, ihtiyaca veya dolabın eksiklerine göre değil de severek aldığımız kumaşa veya denemek istediğimiz kalıba göre şekillenebiliyor dikiş projeleri. 


Bu aynen, ihtiyacımız var mı diye düşünmeden rengine modeline kanıp alışveriş yapmaya benziyor bence. Sanırım ben de uzun zamandır bu handikapın içindeymişim ki, geçenlerde dolabımı şöyle bir gözden geçirince çok az basic parça dikmiş olduğumu gördüm. Düz siyah bir elbise bile dikmemişim hiç mesela! Yeni yılda yapılacaklar listesine gardrobumun eksiklerine göre bir dikiş listesi eklesem iyi olacak.


"Ayyyy! Ne anlatıyo bu kadın iki saattir, darlandım vallahi!" diyenler için artık elbiseye geçiyorum; Kumaşım Baykumaş'tan son gelenlerden. Nefis bir damask deseni olan, hafif esnek, tok bir kumaş. 


Ve işte yeni favori basic kalıbım: Burda 02/2013 118 nolu model. Güzel bir kalıp gerçekten, kolevi, yaka, gövde çok güzel oturuyor. benim gibi minyonsanız şiddetle tavsiyemdir. Hiç düzeltme gerektirmedi. Yaka açıklığı dışında kalıbı birebir uyguladım. Yalnızca yakayı önden değil arkadan açtım ben.


Bu da bir sonraki postun tutorial konusu olacak yaka açıklığı.

Gününüz keyifli geçsin efenim...

EKLEME: Yorumlarda sorulunca farkettim, kalıpta ufak bir değişiklik yapmışım. Göğüs pensleri biraz aşağıda duruyordu, provadan sonra 1.5 cm kadar yukarıya aldım. Tabii bu vücut yapısına göre değişebileceği için prova yapıp karar vermekte fayda var.

51 yorum:

  1. Dikişle ilgili tüm söylediklerinize katılıyorum. Dikişin en güzel yanı dikme aşamaları. Bazen başlarken düşündüklerinizden çok daha farklı bir şey çıkıyor ortaya. Elbiseniz de çok güzel olmuş. Bu model beni de çok hoşuma gidiyordu, dikilmiş halini görünce dikilecekler listemde öne çıkacak gibi. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle önereceğim bir model. teşekkür ederim :))

      Sil
  2. Kumaş da seçilen model de harika olmuş eline sağlık, gerçekten de bahsettiğin gibi bir liste ile gardroplar gözden geçirilse çok daha isabetli olacak hakikaten, ben de geçenlerde aynı şeyi düşünmüştüm, klasiklerden ve temel sayılacak az parçam var. Çok beğendim çalışmayı güzel günlerde giy, tam bir klasik olmuş;)!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle liste yaparak ilerlemek lazım. bundan sonra aklımda siyah pantolon ve bir kaban var mesela. ama ne zaman biterler bilinmez ;))

      Sil
  3. Çok şık olmuş, ellerine sağlık canım. Güle güle iyi günlerde giy. Her yerde söylenir ya, özellikle moda ve kadın programlarında "her kadının dolabında mutlaka bir siyah elbise vardır" diye, benim yokyu ve hiç olmamıştı. Şöyle bir baktım etrafıma, o "her kadın", benim uzaktan yakından tanıdığım bir kimse değildi. Kimsemde küçük siyah elbise yoktu:) Sonunda geçen kış eltimin kızının düğünü için şık bir siyah elbise aldım. Dantelli mantelli. Düğünde tanıdıklar hep ben mi diktim diye sordu. Dikmemiştim ama dikebilirdim ne vardı yani:) Benim de hep planlarım arasındadır bu elbise. Bakalım ne zamana nasip. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel bir kumaşla iyi bir kalıp birleşir, senin de canın onları ne zaman dikmek isterse o zaman. sonuçta zevk için yapmıyor muyuz bu işi?

      Sil
  4. Çok şık olmuş, güle güle giyin :)

    YanıtlaSil
  5. Çok kurtarıcı bir elbise olmuş ellerine sağlik. Sağlıkla giyin :)

    YanıtlaSil
  6. Dikiş dikmek bir kadına verilebilecek en güzel yetenek. Çok isterdim bilmeyi. Kimbilir ileride benim de makinem olur ve öğrenirim. O zaman buralarda tutorial bekliyor olurum heyecanla :) Elbiseniz çok güzel olmuş. Sade ve şık. Deseni gerçekten çok hoş. Güle güle, güzel günlerde giyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yetenek mi beceri mi dersin bilmem ama birazı gerekli evet. ama işin asıl önemli kısmı heves ve sabır kesinlikle. heves olmadan olmuyor, sabır ise süreçte kazanılıyor. güzel olan da öğrenme süreci zaten. teşekkür ederim bu arada :))

      Sil
  7. Çok hoş bir elbise olmuş ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  8. bayıldım şahane olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım. sen nerelerdesin bu arada? hala sesin soluğun çıkmıyor. yoğunluk devam mı?

      Sil
  9. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,hani derler ya dolabında siyah ,kurtarıcı bir elbise mutlaka olacak diye..Senin de artık olmuş.Çok da güzel olmuş,bu günlerde benim de gözdem bu tür elbiseler .Hatta ben de beyaz dikeceğim.Çok beğendim,çok yakışmış ve kumaş da çok güzel .İyi günlerde giy sevgili Antigon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. beyaz da aynı şekilde kurtarıcı kesinlikle. yaz için de beyazı listeye girsin o zaman!

      Sil
  11. modeli harika uyarlamışsınız bayıldım :) yazınızda çok keyif vericiydi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim, ne mutlu bana :))

      Sil
  12. Kumaşına zaten bayılmıştım . Üzerinde duruşu elde duruşundan daha iyi kesinlikle. Ve sen bana bu elbiseyi dikmeyi öğreticeksin ::)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir tane de beraber dikelim o zaman. kumaşını hazırla, sıkılsan da zorla öğreticem valla ;DD

      Sil
  13. Sizin ki modeldekinden daha güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Kabartma desen de çok güzel durmuş:)

    YanıtlaSil
  14. Bayıldım süper olmuş. Beğendiklerimin arasındaydı. Çok beğendim ve sanırım artık benimde baz kalıbım oldu. Kumaşıda çok güzelmiş ve sanada çok yakışmış ellerine sağlık birtanem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim tatlım, beğenmene çok sevindim!

      Sil
  15. minyon kızıma deneyebilirim o zaman, teşekkürler fikir için

    YanıtlaSil
  16. yine çok güzel olmuş. güle güle kullanın.. :) kalıbta kısa bedene göre küçültme yaptınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. siz sorunca aklıma geldi; göğüs pensleri biraz aşağıda duruyordu, 1.5 cm kadar yukarı aldım provadan sonra. yazıya da ekledim zaten.

      Sil
  17. canım üzerinde bize gösterdiğin çok daha güzel görünüyor ee giyen güzel olunca bize de maşallah demek düşünüyo :)

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle dikmenin almaktan çok daha zevkli ve hesaplı olduğuna inananlardanım. İnsan dikiş bilince direkt olarak hazır ürünün dikişlerinin düzgün olup olmadığına, kumaşın kalitesine bakıyor. Tamam bu alınır dediğim şeylerde fiyat olarak boyumu aşınca tabiki oturup dikiyorum. Ama hiç şikayetçi değilim. Dışarıda beğendiklerimi evde neredeyse bire bire uyguluyorum. Mümkün olsa ayakkabılarımı da kendim dikecem ama olmuyor. Elbisenize bayıldım. Bu modelin kalıbını merak ediyordum acaba prova çıkar mı? diye madem öneriyorsunuz sorun yok. Güzel günlerde giyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum Funda Hanım. zaten ayakkabı benim de kanayan yaram, ayaklarım 35 numara olduğu için çok zorlanıyorum. bu arada nasıl olmuş da ben sizin blogunuzu keşfetmemişim daha önce? bayıldım diktiklerinize!

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim. Her zaman beklerim.

      Sil
  19. inanılmaz şık olmuş çok yakışmış ellerine sağlık:)benim de favori kalıplarım var vazgeçemediğim:)seninki de çok hoş süper oturmuş üzerine

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel olmuş, bayıldım. :)

    YanıtlaSil
  21. Yukarı nasıl alıyorsun merak ettim. Ben bir kıyafette yukarı aldım ama sanki omuzda gariplik yaptı gibi geldi bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teğel almadan pensi yeniden çiziyorum. çizgilerin açısını bozmadan, cetvelle 1.5 cm yukarıya pensin aynısını çizdim. pinterest'e de bak istersen. oradan bulabildiklerimle yaptım ben de.

      Sil
  22. Kumaşına bayıldım!... Üzerinde de çok hoş durmuş dediğin gibi her dolapta lazım böyle basic bir parça... normalde konuşmayı pek sevmem ama blog yazarken benim de çenem düşüyor nedense... hep kısa ve öz yazayım diyorum bir bakmışım konudan sapmışım yine hem de defalarca... :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben aslında bloga yazarken ketumum biraz. normalde çok daha gevezeyimdir. beğenmene çok sevindim bu arada, teşekkür ederim ;))

      Sil
  23. Kumaşınıza bayıldım, umarım bir benzeriyle karşılaşma şansım olur. Elbiseniz harika olmuş, elinize sağlık.Güzel günlerde giyin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. benim de çok severek diktiğim bir kumaş oldu ;))

      Sil
  24. Kumaşın muhteşemliği!! Harika dikmişsin canım. Artık "ben bunu dikerim yea!" demekten giysi alışverişi yapamaz oldum ben de. Bir de oturup diksem süper olacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma canım ya, vakit yetse süper bir gardrobum olacak ama... zaman sadece birazcık zamannnnn!

      Sil
  25. yorumum geldimi bilmiyorum .bu ikinci yorumum .ne güzel anlatmışsın .yıllarımı aldı çevremdekilere bunu anlatmak .içsel ses gibisin .o süreç yokmu kendimle kaldıgım tek yer dikiş makinemin başı .kumaşlarım :)güle güle kullan elbisen çok hoş olmuş sanada çok yakışmış darısı diger kumaşlarının başına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önceki yorumun gelmemiş nedense canım. güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. sevgilerimle...

      Sil