20 Nisan 2012

Duvarlarımızı Kendimiz Boyayalım (Mı?)



Bir önceki yazıma gelen yorumlara tek tek cevap vermek yerine, bununla ilgili bir post hazırlamak istedim. Öncelikle şunu söylemeliyim, bu konuda akıl verecek, ahkam kesecek bir durumum yok, sadece deneyimlerimi paylaşacağım. 

Bu ikinci duvar boyama denemem oluyor. Üniversitede boyacıya verecek paramız olmadığından 3+1 evi arkadaşlarla kendimiz boyamıştık. 5-6 gün sürmüştü ve canımız çıkmıştı! Hele de tavan boyamak öldürücü bir iş. Zaten onu uzun boylu bir arkadaştan rica etmiştik. 

Sorularınıza gelince;
  • Bir kere bu bir usta işi, baştan söyleyeyim. Bir duvarı ya da bir odayı boyayacaksanız neyse de, bütün eve girişmeyin bence. (En azından benim gibi tek başınıza yapmaya kalkmayın!)
  • Normalde boyanın altına astar yapılıyor bildiğim kadarıyla. Ama ben yapmadım tabii. Alttaki boya yeni ve duvar düzgün olduğu için doğrudan boyadım. (Zaten nasıl yapıldığını da bilmem, görsem tanımam ;p)
  • Boyalar biraz koyu kıvamlı oluyor. Sulandırmak lazım. Ne kadar sulandırılması gerektiği kutunun üzerinde yazıyor. Benim aldığım boyanın üzerinde %10 sulandırılabilir diyordu. Ama ben kıvamını biraz daha koyu tuttum. Hem sıçramasın, hem de alttaki renk daha kolay kapansın diye. 
  • Ben sünger rulo kullandım. Tüylü rulolar hem boyayı sıçratıyor, hem de iz bırakıyor. Yapı marketlerde her boy ve çeşidi bulunuyor zaten. Kıyı-köşeleri  de ufak fırçalarla boyadım.
  • Bir de aşağıdaki boyama setinden almıştım GittiGidiyor'dan, ama    kullanamadım. Kullanması   pratik değil ve de duvarda iz yapıyor. Bu setin boya kabını kullandım sadece, epey işimi gördü.
  • Toplamda yaklaşık 8 kg kadar boya kullandım. Eğer alttaki renk de açık olsaydı veya daha kaliteli bir boya kullansaydım daha az giderdi muhtemelen. Kutusu 9 TL'den toplam 27 TL harcamış oldum. Diğer malzemelerim evde vardı.
  • Cumartesi ilk katı boyadım, kurumaya bıraktım, pazar günü de ikinci katı boyadım. Toplamda iki gün ve yaklaşık 9-10 saatimi aldı.
  • Bu kadar uzun sürmesinin sebebi (benim acemiliğim dışında yani), etrafı kirletmemek için bazı önlemler almak gerekmesi. Ben tüm süpürgeliklere maskeleme bandı çektim. Yerlere gazete serdim. Tabii eşyaları odanın ortasına toplayıp, üzerlerini örtmek gerekiyor. Bir de dökülen-bulaşan yerleri silmek için yanıma paspas ve temizlik bezi aldım.

Aklıma gelenler bunlar. Umarım sorulara cevap olmuştur. Yine de merak ettikleriniz olursa seve seve anlatırım.


Bu arada övgü dolu yorumlarınız ve cesaret verici sözleriniz için hepinize çok çok teşekkürler :D

Hadi bakalım, yapacaklara kolay gelsin o zaman...

6 yorum:

  1. Bilgiler için teşekkür ederim.Çok yardımcı oldunuz.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  2. Hobby Dünyası: rica ederim :)

    BAKTERİİİ: teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. bende yeni taşınacağım evi boyatmak istiyorum.sen böyle anlatınca kendim mi boyasam acaba dedim.ama evde kartonpiyer (doğrumu yazdım :) ) var onlar sorun olabilir. yalnız süpürgeliklere yaptığın işlemi tam anlamadım.ne demek bu maskeleme

    YanıtlaSil
  4. HÜZNÜZAN: yazıda da dediğim gibi tüm ev çok zor olabilir. zaten kartonpiyerler büyük sorun, mutlaka lekeleniyorlar. süpürgeliklere maskeleme bandı yapıştırdım. kağıttan, kolay yapışan ve kolay çıkan bir bant. tüm yapı marketler satıyor. süpürgelikleri böyle korudum. boya bitince de söktüm. umarım anlatabilmişimdir :)

    YanıtlaSil